Çin Taban Kredi Faizlerini Kaldırıyor

Çin, ekonomik büyümenin yavaşlaması ve yetkililerin bankalara faiz oranlarına karar vermeleri konusunda biraz daha özgürlük verme çabaları çerçevesinde ülkenin mali kurumlarına uygulatılan taban kredi faizlerini kaldıracağı açıklamasını yaptı.

Çin'in merkez bankası People's Bank of China (PBOC) tarafından yapılan açıklamada aynı zamanda kırsal kooperatiflere uygulanan tavan kredi faizinin de kaldırılacağının, ama mortgage politikasının devam ettirileceğini belirtti.

Banka tarafından bugün yapılan açıklama bir süre önce Dünya Bankası'nın mali sistemde bir öncelik olması gerektiğini belirttiği ve Başbakan Li Keqiang'ın yapmak için söz verdiği faiz oranlarının revize edilmesi programı çerçevesinde gerçekleştirildi. Son indirimin ardından Çin'in 1 yıllık gösterge kredi faizi Temmuz 2012'den bu yana yüzde 6 olarak kaldı.

PBOC geçtiğimiz yıl bankalara yüzde 10'a varan faiz uygulayabileceklerini belirtmişti. Bloomberg tarafından Mart ayında gerçekleştirilen ankete katılan analistlerin çoğunluğu Çin'in bu yıl mevduat faiz oranlarını veya taban kredi faizlerini gevşeteceği tahminini gerçekleştirdi.

Mart ayında açıklanan bir Devlet Meclisi açıklamasında Başbakan Li, devletin faiz oranlarını rahatlatmada yeni önlemler alacağını açıklamıştı.