Altın Bir Haftanın Zirvesi Yakınlarında

Altın Londra'da, geçen çeyrekteki hızlı fiyat düşüşünün daha fazla fiziki talep getireceği beklentisi ve doların üç yılın zirvesinden gevşemesi ile brlikte, son bir haftanın zirvesy yakınlarında dalgalanıyor.

ABD para biriminin altı önemli para karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi, dün Temmuz 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yüzde 0.3 düştü. Altın yılın ikinci çeyreğinde yüzde 23 düştü ve 28 Haziran'da ons başına 1,180.50 dolara kadar inerek 34 ayın en düşük seviyesini gördü.

Altın fiyatları bu yıl, Fed'in varlık alımlarını bu yıl yavaşlatabileceğini kaydetmesi ile birlikte, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri sonucu yüzde 25 düştü ve buna bağlı olarak, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıkların değeri 61.8 milyar dolar eridi. Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 18-19 Haziran toplantısının tutanakları bugün açıklanacak ve Bernanke bugün National Bureau of Economic Research konferansında konuşma yapacak.

Cenevre'de altın rafinerisi MKS (Switzerland) SA'nın kıdemli başkan yardımcısı Afshin Nabavi, "Dolarda küçük çaplı bir düzeltme görüyoruz," dedi ve "Fiziki talep iyi olmaya devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın, son iki günde yüzde 2.3 değer kazanmasının ardından, yüzde 0.1 yükselerek, Londra saati ile 09:48'de, ons başına 1,253.26 dolara geldi. Metal dün 1,260.70 dolar ile 2 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 yükselerek 1,251.70 dolara çıktı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalaması yakınlarındaydı.

-Altının rekoru-

Altın, ABD merkez bankasının faizlerin düşürülmesi ve varlık alımları konusunda diğer merkez bankalarına öncülük etmesi ile birlikte, 2008 yılında, fiyatını ikiye katlayarak, eylül 2011'de 1,921.15 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 10.1 ton düşerek 1,983.6 ton ile mayıs 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

UBS AG, dünkü raporunda, "Fed'in tahvil alımlarını yavaşlatması beklentilerinin güçlenmesi, parasal genişlemenin sonunun potansiyel olarak ufukta belirmesi, yüksek faizler, güçlü dolar ve ABD ekonomisinde süregelen iyileşme, zaten kırılgan olan altın piyasası için önemli zorluklar oluşturuyor," dedi ve "Fiziki talebin destek sağlamaya devam etmesi bekleniyor. Ancak zayıf fiyat ortamı, alım yapmak için daha az aciliyet olduğu anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) dün yaptığı açıklamada, küresel büyümenin bu yıl, ABD'deki genişlemenin zayıflaması, Çin ekonomisinin yatay seyre geçmesi ve Avrupa'daki resesyonun derinleşmesi ile birlikte, hız kazanmakta zorluk çektiğini kaydetti. IMF, küresel büyüme tahminini, Nisan ayındaki seviyesi olan yüzde 3.3'ten yüzde 3.1'e düşürdü.

Sot gümüş Londra'da, yüzde 0.5 düşerek ons başına 19.2162 dolara geriledi. Metal, 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi'ndeki bu yıl en kötü performans gösteren meta oldu. Spot palladyum yüzde 0.2 yükselerek ons başına 701.49 dolara çıkarken, spot platin fazla değişmeyerek ons başına 1,367.50 dolarda kaldı.