08 Temmuz 2013 Küresel Piyasalarda Günün Özeti



-Almanya ihracatında beklenmedik düşüş
Almanya ihracatı Mayıs ayında, Euro Bölgesi borç krizinin bölgenin en büyük ekonomisindeki toparlanmayı olumsuz etkilemesi ile birlikte, beklenmedik bir şekilde düştü.

Takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre ihracat Mayıs ayında, Nisan ayında göre yüzde 2.4 düştü. Nisan ayı ihracatı yüzde 1.9 artıştan yüzde 1.4 artışa revize edildi. Bloomberg'in anketine katılan 14 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, ihracatın yüzde 0.1 artması bekleniyordu. İthalat Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1.7 arttı.

-Portekiz'de koalisyon anlaşmaya vardı
Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, son zamanlarda ekonomiye zor günler yaşatan siyasi kördüğümü çözebilmek adına koalisyon partneriyle anlaşmaya vardı.
Euronews haberine göre geçtiğimiz hafta istifa eden koalisyon ortağı parti lideri ve Dışişleri Bakanı Paulo Portas yeni maliye bakanının atamasına karşı çıkarak eski bakanla aynı şeyleri tekrar edeceği endişelerini dile getirmişti.

-Draghi: Faizler bu seviyede veya daha düşük olacak
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, bugün Avrupa Parlamentosu'nda bir konuşma gerçekleştirdi.
Draghi, Yönetim Meclisi'nin ihtiyaç duyulduğu süre boyunca para politikasının genişlemeci kalacağı sözünü tekrarladığını belirtti.

-ABD hisseleri yükselişin üçüncü gününde
ABD hisseleri yükselerek, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin yükselişini üçüncü güne taşırken, yatırımcılar Alcoa Inc.'nin ABD kâr verilerini bekliyorlar.
S&P 500 Endeksi yüzde 0.4 artarak New York saati ile 13:35'de 1,638.77 puana ulaştı. Dow Jones endeksi ise 75.48, yani yüzde 0.5 yükselerek 15,211.32 puan oldu. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 6.9 aşağısında seyretti.

-Avrupa hisseleri "Portekiz" ile yükseldi
Avrupa hisse senetleri, ekonomik verilerin iyileşeceği beklentisi ve Portekiz'de siyasetçilerin koalisyonu bir arada tutma konusunda anlaşmaya varmalarının ardından yükseldi ve yaklaşık iki haftanın en hızlı düşüşünün ardından toparlandı.
Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.4 yükselerek 292.37 puandan kapandı. Gösterge endeks geçtiğimiz hafta, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere merkez bankasının yaptıkları açıklamarda faiz oranlarını uzun bir süre daha düşük seviyelerde tutacaklarını açıklamasıyla yüzde 1.2'lik ralli yapmıştı. Endeks buna rağmen Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ekonominin beklenen seviyelerde gelişim göstermeye devam etmesi halinde merkez bankasının tahvil alımlarını azaltabileceğini açıklamasıyla 22 Mayıs'tan bu yana yüzde 5.9 gerilemiş durumda.

-Altın fiziki talep beklentisi ile yükseldi
Altın New York'ta, bu yılki düşüşün daha güçlü fiziki talep getireceği spekülasyonu ile yükseldi. Platin, dünyanın en büyük platin üreticisinden işçilerin greve çıkmasının ardından değer kazandı.
Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, New York saati ile 07:43'te, yüzde 1.6 yükselerek ons başına 1,231.80 dolara ulaştı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 0.9 geriledi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 6 üzerindeydi. Spot altın Londra'da yüzde 0.9 yükselerek, ons başına 1,234 dolara çıktı.

-Petrol fiyatları yönünü aşağı çevirdi
Ağustos vadeli WTI petrolün varil fiyatı 1.09 dolar kadar gerileyerek New York Mercantile Exchange'de 102.13 dolar olurken, Londra saati ile 14:02'de 102.62 dolardan işlem gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, 100 günlük ortalamanın yüzde 01 üzerinde gerçekleşti. Erken saatlerde fiyatlar 104.12 doları görerek 3 Mayıs 2012'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, geçen hafta fiyatlarda yüzde 6.9'luk artış yaşandı.
Ağustos vadeli Brent petrolü 88 sent gerileyerek Londra ICE Futures Europe borsasında 106.84 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fiyat farkı 4.46 dolar olurken, 5 Temmuz'da bu fark 4.50 dolar olarak kaydedilmişti.

-Piyasalar "veriler" ile yön buluyor
Avrupa hisse senetleri, Euro Bölgesi maliye bakanlarının biraraya gelmesinden önce, değer kazandı ve Cuma günkü kayıplarını geri aldı. ABD hisse sentleri, yatırımcıların ikinci çeyrek kar dönemini beklemeleri ile birlikte yükselirken, Asya hisse senetleri ve para birimleri, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin Fed'in parasal teşvikleri bu yıl azaltacağı beklentisini güçlendirmesinin ardından düştü.
Stoxx Europe 600 Endeksi, Cuma günü yüzde 1.3'lük kaybının ardından, yüzde 1.5 yükseldi ve New York saati ile 09:31'de 292.55 puana çıktı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.5 düştü. 10 yıl vadeli Portekiz tahvillerinin faizi 17 baz puan düşerek yüzde 6.96'ya indi. ABD Hazine tahvilleri, faizin iki yılın zirvesine yaklaşmasının ardından yükseldi. Güney Kore para birimi won dolar karşısında yüzde 0.5 düştü. Mısır hisse senetleri son üç haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

-Gelişen piyasalar endeksi düşüşe devam etti
ABD'de beklenenden iyi gelen tarımdışı istihdam verisinin Fed'in bu yıl tahvil alımlarını azaltacağı spekülasyonunu artırmasının ardından gelişen piyasalar endeksi 2. gününde de düştü. Mısır hisseleri gerilerken, lira Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dolar satım ihaleleri sonrasında güçlendi.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Londra saati ile 12:52'de yüzde 1.2 kayıpla 907.00 puana gerileyerek 27 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. ABD'de işverenler Haziran'da beklentinin üzerinde işe alım yaparak, Fed'in gelişen piyasalara sermaye akışını destekleyen varlık alımlarını azaltabileceği beklentilerini artırdı. 10 yıl vadeli Endonezya tahvil faizleri yükselerek gelişen piyasa varlıklarına olan taleplerdeki artışa öncülük etti.

-Dolar Endeksi 3 yılın en yükseğinde
ABD'nin en çok ticaret yaptığı 6 ülkenin para birimi karşısında doların hareketini izleyen Dolar Endeksi 84.588 puandan Haziran 2010'dan bu yana en yükseğini kaydetti. Endeks daha sonra bir miktar gevşeyerek New York saati ile 08:29'da 84.353 puan ile 5 Temmuz'daki kapanışının yüzde 0.1 aşağısında seyretti.
Dolar, yene karşı 101.32 yen ile 30 Mayıs'tan bu yana en yükseğini kaydetmesinin ardından 100.94 yen oldu. Euro ise dolar karşısında yüzde 0.2 artarak 1.2851 dolar, yen karşısında da 0.1 yükselerek 130 yenden işlem gördü.